Investeringen

Verschillende soorten investeringen

Dagelijks worden wereldwijd duizenden investeringen gedaan in bedrijven. Het gaat hier om bedrijven die uit willen breiden, die meer productie willen draaien of de kosten willen verlagen. Het gaat ook om bedrijven die een extra productiefaciliteit willen openen, en om bedrijven die extra websites opzetten om zo meer klanten aan te kunnen trekken.

Voordat u begint met het investeren in uw bedrijf, is het goed om te kijken naar de verschillende investeringsmogelijkheden. Sowecsom onderscheidt vier verschillende soorten investeringen die alle vier een eigen doel hebben.

Vervangingsinvesteringen

Op het moment dat uw bedrijf al langere tijd actief is, zijn er bepaalde machines die niet langer aan de eisen voldoen. Zij zijn versleten geraakt, of er is geen software meer beschikbaar voor de machine omdat deze verouderd is. Verouderde en versleten machines kosten het bedrijf geld. Wanneer u investeert om deze machines te vervangen voor nieuwere machines, dan valt dit onder vervangingsinvesteringen.

Deze machines worden immers vervangen omdat zij technische slijtage tonen, of omdat er nieuwere modellen op de markt zijn die meer of goedkoper kunnen produceren.

Uitbreidingsinvesteringen

Wanneer uw bedrijf aan de maximale productiecapaciteit zit, maar er nog steeds meer vraag is naar uw diensten of producten, kunt u ervoor kiezen om meer machines aan te schaffen om zo de maximale productiecapaciteit uit te breiden. In dat geval is er sprake van uitbreidingsinvesteringen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor machines. Heeft u een taxibedrijf en wilt u de omzet verhogen door het maximale aantal ritten uit te breiden door nieuwe auto’s aan te schaffen, dan valt dit ook onder uitbreidingsinvesteringen.

Diepte-investeringen

Bij diepte-investeringen ligt de aard van de investering net even iets anders. Hier gaat het om investeringen die ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit stijgt. Concreet betekent dit dat de input van één arbeidsuur na een diepte-investering meer output geeft. Dit kan door te investeren in nieuwere machines die minder mankrachten nodig hebben, of een hogere output hebben met hetzelfde aantal mensen achter de machine.

Breedte-investering

Tegenover de diepte-investering staat de breedte-investering. Wanneer u een machine heeft met een maximale output met drie werknemers en u besluit om eenzelfde machine erbij aan te schaffen, waar ook drie werknemers aan komen te staan om deze te bedienen, dan blijft de verhouding tussen arbeid en kapitaal hetzelfde. Daarom wordt er gesproken van een breedte-investering.

Vier soorten investeringen

Deze vier soorten investeringen dekken alle investering die u in een bedrijf kunt doen. Het is goed om hier extra aandacht aan te besteden, omdat de keuze van uw investering direct laat zien welk alternatief u niet kiest. In elk bedrijf zijn altijd verschillende mogelijkheden. Aangezien het een lange rekensom is om te kunnen bepalen welke van de investeringen het best bij uw bedrijf past, is het goed om hier de tijd voor te nemen. Heeft u advies nodig bij het bekijken van de mogelijkheden, dan kunt u uiteraard contact opnemen met Sowecsom.

Andere manieren om investeringen in te delen

Uiteraard zijn er meer manieren om investering in te delen. Zo zijn er bedrijven met meerdere locaties, die investeringen indelen naar locatie, of naar afdeling. Daarnaast zijn er investeringen die moeten leiden tot meer winst of tot meer omzet. Deze investeringen zijn meestal onder te brengen onder de vier verschillende investeringen die we eerder noemden. Het kan echter zo zijn dat een andere indeling meer wenselijk is binnen uw bedrijf. In dat geval kijkt Sowecsom graag samen met u naar de mogelijkheden om de investeringen zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Investeren met vreemd vermogen

Bijzonder kleine bedrijven, ook wel eenmanszaken genoemd, hebben geen behoefte aan een enorm startkapitaal voor verschillende investeringen. Een online bedrijf kan met een paar duizend euro al beginnen met draaien. Is uw onderneming groter en heeft u meer startkapitaal nodig, dan kunt u vreemd vermogen aantrekken. Hiervoor zijn tegenwoordig bijzonder veel uiteenlopende mogelijkheden. U kunt kiezen voor de traditionele weg naar de bank, maar u kunt ook via het internet op zoek gaan naar de mogelijkheden.

Welke van de opties u kiest, is helemaal aan u. Wij raden u alleen sterk aan om vooral de verschillende rentes en voorwaarden naast elkaar te leggen voordat u ergens een akkoord tekent. De lagere rentes die via het internet geboden worden door lening verstrekkers en crowdfunding platformen kan bijzonder interessant lijken, maar wanneer de voorwaarden in uw nadeel zijn, is het niet verstandig om uw jonge of kleine ondernemer hieraan te verbinden.

Direct beginnen met investeren

Heeft u een goed beeld van de investeringen die u wilt doen, en weet u welk soort investering het is? Maak dan nog een laatste keer een overzicht met alle gegevens en laat deze door een onafhankelijk en deskundig persoon bekijken. Zo krijgt u een second opinion. Uit ervaring weten we dat dit praktisch is, want u bent al zo lang bezig met het overdenken van de investeringen dat u uw eigen fouten niet langer ziet, en alternatieven over het hoofd ziet.

Wij richten ons op u!